kimiuosukainen

Ensikertalaisen vinkit vaaleihin

Eilen alkoi kuntavaalien ennakkoäänestys. Monelle ensikertaiselle, kuten itselleni, tilanne on jännittävä, sillä oma peruskannatus on vielä tuntematon. Tuntuu kuin kampanjoisi mustaan aukkoon, ja ehkäpä juuri siinä piilee yleisten vaalien jännitys. Palautetta ja analyysiä näkyvyydestä, onnistuneista kohtaamisista ja äänestämään motivoiduista kuntalaisista saa vain hyvin vähän, jos ollenkaan. Tästä syystä vaali-iltaan latautuu paljon odotuksia ja tunnetta.

Kun pohdin ehdolle asettumista viime syksynä, järjestelmällinen luonteeni pakotti googlailuun ja tiedonhankintaan. Millainen on hyvä kuntavaalikampanja ja mitä huomioida kampanjassa? Tulokset olivat melko laihat. Ei auttanut muu kuin kahvitella ja vaihtaa ajatuksia kehäkettujen kanssa, sekä tietenkin mallioppia mielestään parhaista kampanjoista.

Ehdokkuutta pohtivana nuorena ja myöhemmin nuorena ehdokkaana olisi toivonut hieman enemmän kuin mitä puolueen ehdokasoppaat pystyivät tarjoamaan. Tästä syystä ja kirkasotsaisena muiden nuorten kannustajana koostin muutaman vihjeen tai ohjeen tuleville nuorille ehdokkaille ja ehdokkuutta pohtiville. Toivottavasti näistä on hyötyä!

 

1. Excelöi penteleesti

Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat katukuvassa muutaman viikon ajan. On viisasta rajata kampanja-aikaa oman, vaalitiimin ja kuntalaisten jaksamisen vuoksi. Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että näkyvä osa kampanjaa on sinulle kuitenkin vain loppukiri. Mitä enemmän voit jo kuukausia etukäteen excelöidä, kalenteroida ja muuten suunnitella asioita, sen parempi.

 

2. Osta kunnon kengät

Kuntavaaleja kampanjoidaan monella tapaa: somessa, tienvarsilla, tilaisuuksissa ja flaikuttamalla. Perinteistä vaalityötä, eli kuukausimarkkinoita ja kadulla ihmisille juttelua, ei tule kuitenkaan unohtaa. Eikä myöskään sitä, että Suomessa vaalit käydään kevät-talvisessa räntäsateessa. Aidot kohtaamiset ja minuutinkin ajatustenvaihto rautatieasemalla, pääkadulla tai omakotitaloalueella voi olla käänteen tekevä hetki. Hyvistä kohtaamisista saa myös boostia omaan kamapanjaan, siksikin ne ovat tärkeitä. Varaudu siis kampanjoitiin kerrospukeutumisella ja hyvillä kengillä!

 

3. Muista AINA vaalihymy

Jaatpa sitten flaikkuja, kahvia tai jakotavaraa, varaudu kieltäytymisten aaltoon. Me suomalaiset olemme jähmeitä, hiljaisia ja ilmeisen usein myös kiireisiä. Aamun aikana ehdit sanoa fraasin: ”Huomenta! Saisiko olla eväspatukka matkaan?” satoja kertoja. Joka kerta äänen tulee olla yhtä reipas ja hymyn herkässä, sillä kuntalaiselle se saattaa olla ainut kohtaaminen kanssasi. Siksi luonteva vaalihymy, jonka voi kaivaa poskilihasten muistista tilanteessa kuin tilanteessa, on tärkeä. Se myös tsemppaa tiimiläisiä.

 

4. Vaalit voitetaan tai hävitään yhdessä

Vaaleissa jokainen löytää itsestään helposti sisäisen narsistinsa ja taistelu-uhmansa. Vaalitapamme on kuitenkin sellainen, että läpipääsysi on aina kiinni myös puoluekavereidesi onnistumisesta – tai epäonnistumisesta. Monella ehdokkaalla on myös omat tuki- ja lähiryhmänsä, kaveriporukkansa tai perheensä, joten vaalitulos on tässäkin mielessä yhteinen. Tästä syystä yhteistyö oman puolueen ehdokkaiden kanssa on aina viisas veto. Vaalit eivät ole vain yksilösuoritus, vaan joukkuelaji.

 

5. Pidä päämäärä kirkkaana, äläkä unohda itseäsi

Vaali-hype vie helposti mukanaan ja hyvästä äänimäärästä tulee itseisarvo. Tietenkin läpi pääsemisen tulee olla kirkas tavoite, mutta itse asioihin vaikuttaminen ja muutoksen saamisen tulisi aina olla lopullinen tavoite. Vaalien ei tule antaa nousta päähän ja aina tulee edetä asiat edellä. Muista myös aina kampanjoidessasi olla oma itsesi – älä häivytä omaa luonnettasi tai tavoittele stereotyyppistä kuntapäättäjän imagoa. Jokainen meistä on omanlaisensa ja tärkeä, myös vaaleissa.

 

 Nämä vinkit olen itse oppinut muutaman kampanjakuukauden aikana ja loppukirin alkumetreille. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua seuraavia vaapohtiville tai tekeville!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat