kimiuosukainen

Politiikassa pelkkä lopputulos ei riitä

Lahtelaisessa päätöksenteossa kiehuu. Seppo Hakalan ja Sari Niinistön eroaminen Kokoomuksen valtuustoryhmästä kertoo karua kieltä siitä, mitä tapahtuu päätöksenteon kulisseissa. Ennen joulua esille tuli myös lahtelaisten kokoomusnuorten, Markus Vierumäen ja Merike Mauringin, eripura henkilövalinnoista ja siitä seurannut Mauringin kiusaaminen. Pitkään jatkuneet epäasialliset toimintatavat tulivat julkisuuteen, mutta näiden ulostulojen merkitystä ei ole täysin tunnustettu. Nuorten osalta mediassa nähtiin avoin anteeksipyyntö ja vastuun kantaminen teoistaan. Vaaleilla valittujen päätöksentekijöiden osalta keskustelu tyrehtyi ympäripyöreisiin sanakäänteisiin.

Nyt esille tulleet tapaukset ovat osa paljon suurempaa yhteiskunnallista viitekehystä. On ikävää myöntää, että niin nuorten osallistumismahdollisuuksien edistäminen kuin tapaukset Hakala, Niinistö ja Mauring kertovat lopulta samasta asiasta. Nykyisten politiikan tekemisen tapojen on muututtava. Avoimessa demokratiassa emme voi enää mitata päätöksenteon onnistumista pelkän lopputuloksen kautta, vaan päätöksiin johtanut prosessi on entistäkin tärkeämpi. Toisaalta avoin, osallistava ja suunniteltu päätöksentekotapa takaa myös onnistuneen lopputuloksen. Ironista kyllä, maamme nykyisestä hallituksesta etenkin Kokoomus on puolueena puhunut ”demokratian tulosvastuusta”. Kehityksen suunta on kuitenkin aivan toinen – pelkkä lopputulos ei riitä perustelemaan päätöksenteon oikeutusta.

Ainakin minulle ja toivottavasti myös monille muille viimeaikaiset tapahtumat kertovat siitä, ettei kaikki ole kohdallaan lahtelaisessa päätöksenteossa. Vähättely, kiusaaminen ja kaikenlainen syrjintä ovat merkkejä vakavista poliittisen kulttuurin ongelmista, joista myös äänestäjien tulisi olla kiinnostuneita. Poliittinen kulttuuri vaikuttaa merkittävästi asioista päättämiseen, eikä äänestäjillä ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen kuin äänestyspäätöksellään neljän vuoden välein. Eikä välttämättä edes silloinkaan vaalikeskustelujen käsitellessä lähinnä asia-aiheita politiikan teon tapojen sijaan.

Kyse on vaikeasta ongelmasta, sillä sitä ei korjata juhlapuheilla, nuhdekirjeillä tai johtosäännön muutoksilla. Toimintatavat muuttuvat vain hyvän johtamisen avulla, eikä siis ole tässäkään mielessä samantekevää ketä valitsemme kaupunkiamme johtamaan. Toivon, että esille tulleisiin menettelytapojen ongelmiin puututaan ja väärin toimineet tunnistaisivat vastuunsa. Ennen kaikkea kannustan ensi vuodelle valittuja puolipäiväisiä lautakuntien puheenjohtajia Vainiota, Himasta ja Komua kiinnittämään huomiota toimintatapoihinsa. Muutos poliittisessa kulttuurissa ei tapahdu itsestään, vaan sen eteen on tehtävä työtä, ja ensi vuosi tarjoaa tälle työlle hyvät puitteet.

 

Julkaistu alunperin Etelä-Suomen Sanomien mielipidepalstalla 30.12.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat